У Градској библиотеци “Вук Караџић” обележен Међународни дан деце и дечијих права

“Деца из градова деца из села, црвена, жута, црна и бела, све девојчице и момци гарави, разних језика и разних нарави, имају право на живот и наду да расту у миру, срећи и раду”……..

Овим чувеним стиховима из “Буквара дечијих права” Љубивоја Ршумовића на Међународни дан детета и њихових права, широм је врата Градске библиотеке “Вук Караџић” данас отворио и пожелео им добродошлицу, директор Градске Библиотеке “Вук Караџић” Милан Михајловић са својим колективом.

Градску библиотеку су посетила деца основних школа са подручја града као и малишани из Предшколске установе “Даница Јарамаз” који су казивали стихове на тему права деце и обогатили пригодан програм који је уприличен у њихову част и поводом њиховог дана.

Деца су данас добила чланске карте , као дар Градске библиотеке и на дар по једну књигу и богатог библиотечког фонда, прилагођену њиховом узрасту. Овим је на пригодан начин и уз рецитовање стихова о правима деце обележен 1. Јун Међународни дан детета и дечијих права.

” Није само данас 1. Јуна дан када ми треба да причамо о дечијим правима, то треба да нас прати стално, читаве године поготово се то очекује од нас који се бавимо децом, радимо са њима и трудимо се да улепшамо њихово детињство. Ја и моје колеге у ПУ Даница Јарамаз” се трудимо да деца буду безбедна, здрава и срећна и да са љубављу расту, поштујући њихова права и интересе, трудећи се да им представимо на прави начин шта су и њихове обавезе које треба да обављају у вртићу, а касније у школи, па и код куће.

Нарочито је то важно за децу која живе овде на Косову и Метохији, где немају много избора за креативно дружење нити имају ванаставне активности, ми се трудимо да им сваки дан у вртићу улепшамо и обогатимо наставни програм и кроз игру и кроз учење”, рекла је Ивана Тодоровић педагог у ПУ ”Даница Јарамаз која је данас боравила са децом у Градској библиотеци “Вук Караџић, поводом Међународног дана деце и дечијих права.

Лука Путник који је иначе до сада био члан чколске библиотеке придружио се заједно са свјим друговима данас породици чланова Градске библиотеке која у свом књижном фонду има шта да понуди када је дечија литература у питању а посебно за децу школског узраста.

“Волим књиге , одувек сам волео књижевност још као мали”, рекао нам је Лука а поводом Дана деце и њихових права каже да је најважније да деца воде безбрижан живот, да буду вредна, да се школују и да се лече.

Тарија Хоџа ученица шестог разреда основне школе, иначе обдарена млада песникиња, за коју кажу да је таленат у писању стихова, рецитовала је своје песме на тему дечијих права и дала свој суд о томе: “Мислим да деци треба омогућити да иве у yдравом окружењу без насиља, јер свако дете заслужује родитеља али не заслужује сваки родитељ дете, уколико се не опходи према њему како треба. Често је и вршњачко насиље, али сам искрено задовољна јер га у мом окружењу нема захваљујући педагозима и психолозима у школама који раде на томе да до тога не дође”, рекла је Тарија.

Иначе данас је и у Предшколској установи “Даница Јарамаз” обележен овај дан. Директорица Горица Маринковић је за јутарњи програм Радио Косовске Митровице рекла да је са васпитачима свих васпитних група организован пригодан наставни програм у коме су учествовала деца , а њихови радови су објављени на веб страници предшколске установе. Још једном је указала на залагање свих запослених у ПУ ”Даница Јарамаз” да деци обезбеде сва њихова права установљена међународном конвенцијом, али их истовремено уче и које су њихове обавезе.

Извор: Радио Косовска Митровица 0

Author

ГБВККМ

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *