Портал Дигитална солидарност је покренут од стране Владе РС, а намењен је свима који су услед пандемије коронавируса у својим кућама.

Циљ је да се на једном месту објаве све информације о бесплатним платформама за учење на даљину, рад од куће, бесплатним онлајн књигама, курсевима, филмовима, музици, телевизијском садржају за време пандемије COVID-19.

„Чврсто верујемо да је солидарност и одговорност кључна и да само заједно можемо и морамо да будемо боље и одговорније друштво“.

#COVID19 #ДигиталнаСолидарност

Одабери:

Кроз јединствену онлајн апликацију и бесплатну регистрацију, аутоматски добијате могућност да:
– пратите промене (на сат времена) код ваших клијената које могу бити узроковане новонасталом ситуацијом
– проверите кредибилност и историју било ког привредног друштва у Републици Србији
– лако пронађете компаније које имају сличне карактеристике као ваши најбољи купци или добављачи
– избегнете евентуална ненаплатива потраживања.

У складу са новонасталом ситуацијом и потенцијалним негативним ефектима по нашу привреду, услед ширења вируса covid19, ПКС Партнер и Привредна Комора Србије обезбедили су потпуно БЕСПЛАТНО коришћење онлајн апликације ПКС Партнер за све привреднике у трајању од 30 дана.

БЕСПЛАТНУ регистрацију можете извршити преко следећег линка:     Линк
ПРОМО код за бесплатан приступ: PKSPCOV

 

У складу са покренутим иницијативама и друштвеном одговорношћу компанија Мајкрософт је ставила на располагање један од својих сервиса за који сматрамо да у ситуацији у којој се налазимо може да значајно олакша комуникацију унутар и изван организације као и унапреди рад од куће.
У питању је Microsoft Teams платформа. Више детаља о истој се налази наставку (на наведеним линковима).
Платформа је бесплатна у периоду од 6 месеци.     Линк

 

Виртуелна канцеларија је наш БЕСПЛАТНИ СЕРВИС који вам омогућава бољу организацију рада ваших запослених од куће. Сервис омогућава онлајн чување, организовање и дељење свих битних докумената вашег предузећа, као и безбедно приступање са било ког уређаја или локације.
Функционалности решења:
• флексибилан и ефикасан тимски рад од куће (удаљене локације)
• колаборациона платформа за дељење докумената
• сигурносан интернет протокол
• чување личних докумената у клауду и опционо дељење са појединима унутар фирме.
• могућност аутоматске синхронизације заједничких докумената са клауда на локални рачунар као и докумената са локалног рачунара на клауд
• могућност рада помоћу мобилних апликација (Андроид, ioS)

Сервис ће бити бесплатан 6 месеци за неограничен број пријављених компанија.     Линк

Платформа за комуникацију

Rakuten Viber заједница је платформа на најпопуларнијој апликацији за дописивање која обезбеђује квалитетне конфверзације – размену текстуалног, видео и аудио садржаја између неограниченог броја чланова.

Конверзације могу бити доступне само за чланове заједнице или само за администраторе.

Rakuten Viber такође омогућава групне позиве до 20 људи у исто време, која је такође важна у свакој заједници
Платформа је доступна без надокнаде неограничено.     Линк

Супер Школа је намењена ђацима 5-8. разреда за лакше и квалитетније учење од куће. Садржи око 700 видео лекција из 4 предмета, 1500 поступно решених задатака, 1300 питања у тестовима знања и још много тога.

Платформа је доступна без надокнаде неограничено.  Линк

 

Интернет платформа www.shtreber.com је једна од најпопуларнијих интернет локација за децу која похађају од 5. до 8. разреда основне школе.

Штребер садржи школску грађу из основних предмета, али је његова највећа вредност у томе што има капацитет за масовно тестирање знања. Осмишљен је као игра кроз коју се уче лекције за школу.Нудимо могућност задавања домаћих и контролних задатака, радимо редовна тестирања ђака као и припрему за завршни комбиновани тест.     Линк

 

Основни производ Фондације Петља су бесплатни, интерактивни едукативни ресурси попут приручника, збирки задатака, видео лекција и др. који су намењени учењу програмирања у основним и средњим школама и припреми такмичара, као и свима осталима који желе да науче да програмирају.

По затварању школа, Фондација Петља је подигла посебну страницу Учионица https://petlja.org/ucionica са онлајн курсевима који прате званичне школске програме и ученици могу самостално или у сарадњи са наставником да их пролазе.     Линк

 

Кројачева школа је платформа за онлине учење, усавршавање и брзу преквалификацију.
Сви курсеви су за ИТ и остале области.
– на српском језику,
– трајно доступни,
– без временског ограничења,
– видео лекције,
– скрипте, материјал за вежбу, практичан рад,
– подршка и
– сертификат.

У знак дигиталне солидарности, бесплатним курсевима су додати HTML и TOP CV онлине курсеви.
Кројачева школа је школа у којој се научи – све друго је друго.     Линк

1. Дигитална Народна библиотека Србије је онлајн сервис националне библиотеке за читање, гледање и слушање. Крените на пут око света кроз нашу збирку путописне књижевности, завирите у збирку старе српске фотографије, послушајте звук старих плоча, вратите се у време када су људи имали времена. Наше дигиталне збирке су вам на располагању 24 сата дневно, останите код куће!

2.Велики рат је дигитална библиотека настала као резултат учешћа Народне библиотеке Србије у пројекту Еуропеана колекције 1914-1918 . Прављена је са визијом да на једном месту прикупи све публикације у вези са српским народом, а које су настале током Првог светског рата. Тренутно је та грађа расута по библиотекама и сродним установама у земљи и свету. Њен циљ је да корисницима заинтересованим за тему Првог светског рата омогући истраживање и коришћење дигитализованих колекције како из НБС тако и других институција које чувају сродну грађу. Такође, план је да буде коришћена као помоћно наставно средство у школама.

3.Интерактивна мапа “Пут писма” је настала као интегрални део изложбе “Писати се могу само приватне вести: приватна кореспонденција током Првог светског рата” аутора Немање Калезића и Јасмине Томашевић. Осмишљена је са циљем да се представи један мање познати аспект свакодневице српског народа који је био увучен у ратни сукоб. Специфичне околности у којима се нашао у годинама 1914–1918. изнедриле су потребу за разним видовима приватне кореспонденције.
Идеја је да кроз ову форму интерактивне мапе прикажемо неке од најсликовитијих ситуација на које смо наишли истраживањем. Поред грађе која се чува у Народној библиотеци Србије, коришћена су писма доступна у дигиталној библиотеци „Велики рат“, као и у приватним колекцијама.

4.Репозиторијум DoiSerbia реферише 56 наслова научних часописа из Србије, са пуним текстовима радова за период од 2002. године до данас. DoiSerbia укључује преко 44.000 чланака, при чему је сваком од њих додељен DOI број. Репозиторијум се ажурира новим записима и радовима на дневном нивоу.

5.Репозиторијум DoiSerbia PhD је скуп докторских дисертација доступних у електронском формату. Свакој дисертацији је додељен ДОИ број чиме је повећана њихова видљивост. Такође, овај сет података садржи линкове ка пуном тексту дисертације које се налазе на универзитетским репозиторијумима.

Линк 1     Линк 2     Линк 3     Линк 4

Библиотека Ариље је поливалентна установа културе која је, између осталих послова, последњих неколико година радила на скенирању грађе завичајних аутора ариљског краја. Такође, Библиотека је и сама издавач па би наша издања била бесплатна за све заинтресоване грађане који имају могућност електронске комуникације.     Линк

 

Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу, за време ванредног стања, организовала је низ мера и активности. Активности које Библиотека спроводи бесплатне су и прилагођене свим старосним групама грађана.

  1. Дигитална библиотека лесковачке Библиотеке.

Дигитализовани садржаји и аудио-књиге доступни су на сајту Библиотеке и свакодневно се допуњују. Прочитајте или одслушајте књиге наших завичајних аутора и упознајте лесковчане и лесковачки говор.

  1. Библиотекари читају за најмлађе!

Мислећи и на најмлађе, библиотекари ће читати басне и бајке. Ову активност можете пратити сваког дана у 17.00 часова на Yootube каналу Библиотеке. Присетимо се старих заборављених, али и оних популарних прича, и усмеримо мисли ка правим вредностима.     Линк

 

Од почетка ванредног стања библиотека је интензивирала своју дигиталну активност на својим дигиталним платфорамама. Покренута је дигитална платформа за упоредни преглед дигиталних објеката који су представљени преко IIIF стандарда, у Завичајној дигиталној колекцији оформљене су посебне колекције “Просвета” и “Стара и ретка књига” на којима се свакодневно објављују нови садржаји. Видео канал библиотеке који има преко 200 снимака догађаја из библиотеке. Покренута је и фејсбук акција “Сонет на дан”     Линк

 

Библиотека ,,Радоје Домановић” Сурдулица  је установа културе која је, поред осталог, последњих неколико година радила на скенирању грађе завичајних аутора сурдуличког  краја у оквиру пројекта које је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије под називoм ,,Сачувајмо прошлост за будућност”.  Поред завичајних издања у склопу дигиталне збирке имамо и  скенирану збирку  старе и ретке књиге  као и збирку фотографија старе Сурдулице.     Линк

Народно позориште у Београду у ванредном стању, због кога је морало да прекине приказивање представа пред публиком, почиње са емитовањем својих представа путем интернета (streaming).
Прва представа на репертоару је „Бела кафа“ Александра Поповића, у режији Милана Нешковића и биће приказана у среду 18. марта 2020. године, са почетком у 21 час.
Публика представу може гледати на сајту Народног позоришта, на којем ће бити објављен и репертоар следећих емитовања.
Остајемо заједно уз белу кафу која се и пије код куће.     Линк

 

Будући да су наступи оркестра обустављени због забране окупљања, деца неће остати ускраћена за музику јер су едукативно-забавне композиције сада доступне за истраживање од куће.

На сајту www.bgf.rs могу се пронаћи линкови на којима се налазе музичка аудио бајка Вештица и меастро, као и композиције у издању и извођењу Београдска филхармонија за „Мој први ЦД класичне музике“ – „Карневал животиња“ и Пећа и вук“.

Аутор приче „Вештица и маестро“ је диригент Хауард Грифитс, дугогодишњи сарадник и чест гост Београдске филхармоније, а музику је компоновао Фабијан Кунцли. Филхармоничарке Славица Перић и Тамара Маринковић Томић су нараторке у овој музичкој бајци и децу најпре упознају са чудним становницима једног села – породицом Гудачкић, Дрвењаковић, Лимењаковић и Удараљкић, а потом са малом вештицом и њеном великом тајном коју ће открити добри маестро. Ову композицију оркестар је изводио током прошлогодишњих дружења са децом када су на поклон добијала и књигу са илустрованом бајком и QR кодом преко кога се могла чути ова прича, сада доступна свима.

“Мој први ЦД класичне музике” је Београдска филхармонија издала 2017. године. Наратори у чувеној композицији “Пећа и вук” Сергеја Прокофјева су познати тандем Горица Нешовић и Драган Илић, а заједно са филхармонијским оркестром у извођењу “Карневала животиња” Камија Сен-Санса учествује клавирски ЛП Дуо.    Линк

 

Музеј града Београда је у склопу процеса дигитализације омогућио заинтересованим грађанима да путем музејског сајта остваре приступ свим бројевима музејског Годишњака (1954-2018). Грађанима је посредством музејског сајта пружена и могућност да се обавесте о најзначајнијим збиркама и легатима нашег музеја. Посебне странице у склопу сајта посвећене су раду наших организационих јединица, као што су: Конак кнегиње Љубице, Музеј Иве Андрића, Музеј Јована Цвијића, Музеј Паје Јовановића, Музеј Бањичког логора, Археолошко налазиште у Винчи, Збирка икона Секулић и друге.     Линк

 

1965. гoдинe. Oснивaч и први дирeктoр Mузeja сaврeмeнe умeтнoсти (1965-1980) биo je Mиoдрaг Б. Прoтић, сликaр и aутoр знaчajних излoжби, књигa и тeкстoвa из oблaсти истoриje jугoслoвeнскe и српскe мoдeрнe умeтнoсти. За пројекат МСУБ архитeкaте Ивaнка Рaспoпoвић и Ивaн Aнтић су нa дaн oтвaрaњa Mузeja, добили Oктoбaрску нaгрaдa Бeoгрaдa зa aрхитeктуру.

Ретроспективна изложба Марине Абрамовић Чистач доводи уметницу после 44 године у Београд да излаже самостално. На изложби која је трајала четири месеца (од 21. септембра 2019- 20. јануара 2020. године)посетиоци су могли видети све најважније радове из Маринине богате педесетогодишње каријере. Најзанимљивији сегмент изложбе је живи сегмент изложбе, тачније реперформанси. Уметници су поново изводили неке од Марининих најзначајнијих перформанса (Уметност мора бити лепа, уметник мора бити леп, Ослобађање гласа, Ослобађање тела, Удисање/издисање, Импондерабилиа, Светло/тама, Однос у времену, Радни однос, ААА-ААА, Манифест уметниковог живота). Изложба је имала и бројне пратеће програме, као што су биоскоп и јавна предавања наших најпризнатијих стручњака на тему перформанса.     Линк

Балкански књижевни гласник поклања све бројеве свог часописа, као и комплетну Белу библиотеку. На овој академској мрежи, на којој је постављена  већина материјала, ускоро ће се појавити и остала наша издања.     Линк

 

Након укидања ванредног стања саветовалиште Центра Вива Вербум ће наставити са пружањем бесплатне психолошке подршке путем имејла [email protected] или путем chat опције на нашем званичном сајту www.vivaverbum.rs
Термин у којем се клијенти могу обратити за савет је недеља од 21-23ч

Психолошка подршка подразумева:
• Помоћ породицама деце са сметњама у развоју,
• Помоћ родитељима деце опште популације,
• Помоћ адолесцентима и одраслима.

Наш тим вам пружа:
• едукативно – информативне разговоре и подршку при раду са децом у кућним условима,
• помоћ и подршку породици у превазилажењу изазова са којим се сусрећу на путу родитељства,
• помоћ и подршку свим појединцима у новонасталим околностима изолације и самоизолације.

Индивидуална саветовања се одвијају сваким даном у времену од 19- 21 часова.

Пружамо могућност подршке:
• путем видео позива,
• путем електронске поште и разменом порука (live chat) са терапеутима.

Заинтересовани се могу јавити путем електронске поште [email protected]

Терапеути:
Ирена Стојијковић, дипл. дефектолог, психотерапеут ТА Стојнић Мирна мастер логопед, породични психотерапеут, оснивач центра Бојана Спасојевић, дипл. педагог, породични психотерапеут     Линк

 

Kadrovska.rs је јединствена веб платформа која олакшава и убрзава процес израде и администрације кадровских докумената и која послодавцима омогућава да израде неопходне извештаје и воде обавезне евиденције ради законитог пословања.

Kadrovska.rs представља јединствени спој ИТ стручњака и правника јер је израђена као wеб платформа са циљем да олакша и убрза рад кадровске службе и омогући Послодавцима законито пословање.

Користећи се знањем правника који су израдили универзалне моделе аката из радних односа и вештином ИТ стручњака створени су алати за аутоматску израду кадровских докумената. Све моделе докумената наши правници ажурирају у складу са важећим прописима, а постоји и могућност измена модела према потребама клијента.

Контакт на коме грађани могу детаљно да се информишу: [email protected]     Линк