ОБЕЛЕЖЕНО 60 ГОДИНА ОД ДОДЕЛЕ НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ИВИ АНДРИЋУ

Поводом 60 година од доделе Нобелове награде за књижевност, Градска библиотека „Вук Караџић“ у сарадњи са Школском Управом – Косовска Митровица и Студенским центром „Приштина“ у Косовској Митровици, а под покровитељством Привременог органа општине Косовска Митровица, је у петак, 10. децембра 2021. године, у великој сали Митровачког двора организовала пригодан програм под називом „Сећање на Иву Андрића“.

Учешће у програму узели су ученици основних и средњих школа у нашем граду, казивањем делова Беседе које је Иво Андрић изговорио далеке 1961. године у Стокхолму, у Шведској, при уручењу Нобелове награде за књижевност( Медицинска школа са домом ученика), ишчитавањем одломака из Андрићевог романа „На Дрини ћуприја“( ученици митровачке Гимназије), рецитовањем стихова из ретких песама нашег Нобеловца( ученици ОШ“Бранко Радичевић“), а бројну публику су посебно одушевили ученици трећег разреда Основне школе „Свети Сава“ који су са својом учитељицом Јасном Данчетовић, за кратко време припремили и са успехом драмско – сценски адаптирали познату алегоријску приповетку Иве Андрића „Аска и вук“.

О лику и делу нашег Нобеловца надахнуто је говорио проф. др Драгомир Костић аутор више запажених студија о Андрићевом делу.

У наставку програма студенти Филозофског факултета у Косовској Митровици (Зорка Прашчевић и Сара Јекић) су казивали чувене мисаоне записе из Андрићевих „Знакова поред пута“.

Једносатни програм употпунили су и уприличили својим наступом и ученици Музичке школе „Миодраг Васиљевић“( Лидија Милидраговић -гитара и Милан Милутиновић -хармоника) из Косовске Митровице.

Author

ГБВККМ

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *