На Предвидовданском саборовању промовисана књига проф.Валентине Питулић

У сусрет Видовдану Градска библиотека “Вук Караџић” под покровитељством Привременог органа општине Косовска Митровица организовала је још једно књижевно вече на коме је промовисана књига проф.др.Валентине Питулић “Саздаде се бела црква”.

Књига “Саздаде се бела црква” је једна инспиративна, надахнута, дубока и некако сама по себи лирска , како је оцењују критичари и они који су о књизи говорили. Промоција је уприличена вечерас у Косовској Митровици у сали Митровачког двора у присуству одабраних гостију и драгих пријатеља , колега и студената, аутора проф.Валентине Питулић. Међу њима су се издвојили, пре свега дивним речима о Валентинином делу, др.Бошко Сувајџић, редовни професор на Филозофском факултету у Београду и мр.Јован Пејчић историчар књижевности. За уметнички део програма биле су задужене чланице Црквеног хора “Бранислав Нушић”

“Валентина Питулић је после више монографија и зборника дошла пером до једног дела које је објављено у едицији Андрић-града “Српско народно стваралаштво Косова и Метохије”. Основне су константе ове књиге, пре свега, као што поднаслов казује, српско народно стваралаштво Косова и Метохије, затим Иван Стефанович Јестребов као узор у стваралаштву .Ова књига је усмерена на прошлост колико и на будућност с обзиром да она говори о српском народном стваралаштву у прошлости и негде је усмерена ка будућности а говори и о актуелном стању, о записима студената о народним обичајима и младих истраживача на крају књиге. По мом уверењу књига је изврсна, јер је обликована тако да подсећа на живо духовно благо са простора Косова и Метохије и на наше заслужне претке”, рекао је говорећи о књизи проф.Сувајџић цитирајући један мали део из књиге:

“Слојевитост усменог наслеђа Срба на Косову и Метохији показује древност једне културе, која је преко архаичних образаца показала да обредно обичајна пракса има већи значај него што то изгледа на први поглед. Древни обрасци колективног памћења имају велики значај у очувању идентитета.Неговањем обредне праксе преостали српски живаљ на Косову и Метохији је показао да се у кризним временима јавља жеља за сигурним ослонцем а то је духовно наслеђе предака”.

Аутор књиге проф.Валентина Питулић се захвалила свима који су дошли на, како је рекла, предвидовданско саборовање, да присуствују промоцији њеног дела.

“Врло ми је тешко да говорим о ономе што сам написала а о чему су говорили моји пријатељи колеге, али чини ми се, да је у овим тренуцима када се боримо за свој идентитет и опстанак на овим просторима јако важно да кажемо о оним песмама које су нас одржале и у које смо се крили онда када нам је било тешко.Мени се све чини да свих ових година док смо истрајавали на овом светом простору које не смемо да напустимо, кога не смемо да издамо и одемо са њега,да је некако и испред нас и иза нас одјекивала песма коју су нама наши преци оставили у залог.Ми понекад заборавимо на наше претке, чини нам се да је боље све оно што је ван наше Србије, а није. Наше посебно госпоство су наше славе, наше свадбе, наши Божићи, наши Васкрси чак и наше сахране”, истакла је ауторка књиге Валентина Питулић

Постоје народи који немају ово што ми имамо, постоје народи који ово губе, и ретки су народи који могу да се похвале богатством културног и духовног наслеђа какво има српски народ. Имала је Валентина Питулић ту привилегију да загрне у лирику, о којој није много забележено ,наставила је да ради и да прати оно што су њени предходници сакупили, ушла у сам нуклеус песама које вреде и које крију обредни и стварни живот Срба некада и успела да одговори задатку , а први од њих је и ова књига “Саздаде се бела црква”.

Извор: Радио Косовска Митровица

Author

ГБВККМ

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *