Градска библиотека “Вук Караџић” у Косовској Митровици обележила је данас пригодним програмом 24. мај – Дан словенске писмености


Градска библиотека “Вук Караџић” у Косовској Митровици обележила је данас пригодним програмом 24. мај – Дан словенске писмености, у част њеним утемељивачима Светом Ћирилу и Методију.

Говорећи о значају Св. Ћирила и Методија историчар уметности др Велимир Матановић је подсетио да су ови просветитељи солунска браћа која са грчког језика на словенске преводе Јеванђеља, текст Литургије и Номоканон и на тај начин уносе живу Христову реч међу словенске народе.

„Када неко направи азбуку која се назива глагољица, и направи је ћирилицом, па српско писмо добије назив ћирилица по Светом Ћирилу, онда то остане упамћено за цео век. Језик је жива ствар , непрестано се допуњује а Ћирило и Методије су заслужни за ширење хришћанства Европом и писмености. Када оставите писмо и када оставите језик, то је ДНК и суштина националног питања једног народа “ рекао је др Матановић.

У програму су учествовали рецитатори – студенти са одсека за руски језик Филозофског факултета ПУ са привременим седиштем у Косовској Митровици,и ученици основних школа који су награђени на конкурсу Српске књижевне задруге на тему “Најлепша бајка – из антологије љубавних бајки света Гроздане Олујић”. Своје стихове говорили су песници Милан Михајловић и Никола Пачариз.

Михајловић који је уједно и директор Градске библиотеке „Вук Караџић“ изразио је задовољство што је ова културна установа након дужег времена, почела са реализацијом програма, који је услед лоше епидемиолошке ситуације био проређен.

Програм је организован у сарадњи библиотеке са Катедром за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Косовској Митровици, а уз подршку Привременог органа Општине Косовска Митровица.

Извор и фото: Радио Косовска Митровица

Author

ГБВККМ