Мома Димић –живи дневник нашег времена

Književno veče “Putnik bez milosti”, u znak sećanja na Momčila Momu Dimića, održano je u gradskoj bibilioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.Veče su upotpunili  dugogodišnji prijatelji ovog priznatog umetnika.


Pred punom salom biblioteke poštovaoca  lika i dela Mome Dimića, njegovi prijatelji podelili su svoje emocije prisećajući se, kako kažu, nekih boljih i lepših vremena.

„Putovao je širom sveta, bio istinski putnik bez milosti, kako i nosi naslov ovog našeg prisećanja na njega. Svojim knjigama od kojih jedna i nosi naslov „Putnik bez milosti“ redovno nas je darivao“, rekao je Milan Mihajlović, v.d. direktora Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“.

Miomir Miki Jovanović, pesnik istakao je da je ovaj susret prožet i tugom i srećom.

„Moma Dimić je mnogo učinio, ne samo za nas kao pesnike, već i za ovaj grad i kulturu na Kosovu i Metohiji.  Na početku Mitriksa, davne 1993. godine, zahvaljujući poznantskvu sa Milanom Mihajlovićem došao je u Kosovsku Mitrovicu i kao da nikada nije ni odlazio iz nje“, naglasio je Jovanović.

Prema rečima pesnika Borisa Ristića, Moma Dimić je još uvek medju svojim kolegama i prijateljima.

„Duboko živim jedno sećanje na trenutke provedene s njim i na svu hrabrost koja nam je ulivana u željama da dostignemo zvezde svojim idejama i ogromnim pregalaštvom“, rekao je Ristić i dodao da je „Moma tu da nam kaže da je put koji sledimo ispravan“.

Osećaj za ljude današnjem čoveku  nedostaje. Moma ga je imao – da nijedan dan ne prodje a da ništa ne naučiš ili ne uradiš – bila je njegova uzrečica kada je želeo nešto da pokrene. Jednostavno rečeno on je bio živi dnevnik našeg vremena.

Momčilo Moma Dimić prvi je dobitnik nagrade “Pesničko uspenije” u Zvečanu na međunarodnoj kulturnoj manifestaciji “Sokolica.

Književno veče organizovali su Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” i Udruženje književnika “Mitriks”. Pokrovitelji ove manifestacije bili su Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Odeljenje za društvene delatnosti.

Author

ГБВККМ